Новини за парка

Архив с новини
05.06.2020г. – Международен ден за опазване на околната среда
05.06.2020

На 05.06.2020г. – Международният ден за опазване на околната среда ,

ние от Природен парк „Златни пясъци” призоваваме  –

Нека да пазим природата!


За 2020 година темата на Световния ден на околната среда е Биоразнообразието своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата.

Посланието за Световния ден на околната среда тази година е, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката си с природата. На този 5 юни е „Време за природа“ – Time for Nature.

Един милион растителни и животински видове са изложени на риск от изчезване, основно поради човешки дейности. През 2020 г. темата Биоразнообразие цели да се обърне спешно внимание на този екзистенциален въпрос. Последните събития – горските пожари в Бразилия, САЩ и Австралия, нападения на скакалци в Източна Африка, а сега и пандемията – показват взаимозависимостта на хората с природата, която ни изпраща съобщение. Световният ден на околната среда алармира за необходимостта от спешни действия за защита на биоразнообразието.

Биоразнообразието описва многообразието на живота на Земята. То обхваща 8-те милиона вида на планетата – от растения и животни до гъби и бактерии, екосистемите, които ги приютяват и генетичното разнообразие сред тях. Биоразнообразието може да се разглежда като сложна мрежа, в която всички части са взаимозависими. Когато един компонент бъде променен или премахнат, цялата система е засегната и това може да доведе до положителни или отрицателни последици.

Ето как да ДЕЙСТВАШ за природата:

●  Промени начина си на хранене, като използваш по-природосъобразни храни; обърни особено внимание на източниците на протеини;

● Остави някои диви зелени пространства в градината си, където опрашителите и наземните насекоми могат да виреят;

●  Избягвай да купуваш пластмаса за еднократна употреба. Пластмасовият отпадък, който се озовава в природата, често бива бъркан за храна от животните, както на сушата, така и в морето. За много видове това може да причини тежки наранявания и смърт;

●  Рециклирай колкото можеш повече;

●  Засади цветна градина на твоя балкон или я направи в задния си двор;

●  Минимизирай употребата на химикали в домакинството – могат да имат токсичен ефект върху почвата и подземните води. Вместо това експериментирай с естествени продукти като оцет и обикновен стар сапун и вода;

●  Създай компост в твоята градина или на перваза и отглеждай своя продукция;

●  Проучи как да купуваш местно произведни продукти и храни.

Обичаш ли гората – боклука в торбата!

Ако знаете, колко време е необходимо за разлагане на битовите отпадъци, никога повече няма да ги хвърляте в гората!

Най-сериозните отпадъци в природните паркове на България са остатъците от хранителни продукти, опаковките, особено пластмасовите и металните. А те не се разграждат никак бързо. Ето „срокът на годност“ на някои от най-популярните боклуци:

Салфетка – 3 месеца
Вестник – 3-12 месеца
Кибрит – 6 месеца
Запалка – 100-200 години
Фас от цигара – 1-2 години
Дъвка – 5 години
Кутийка от бира – 80-200 години

Пластмасова опаковка – 100-1000 години
Найлонов плик – 20-100 години
Пластмасова карта – 1000 години
Пластмасова бутилка – 150 години

Стъкло – 4000 години
Детска пелена за еднократна употреба – 500 години
Гумена подметка – 50-80 години

Нека се обединим в името на природата!